Älyttömän hyvää, silti terveellistä

Kuluvan kesä aikana on tullut tavaksi aloittaa päivä nauttimalla smoothie. Sen tekeminen on yhtä suuri ilo kuin sen nauttiminen.

Tehosekoittimet ovat käsittämättömän tehokkaita, niinpä smoothieen voi laitaa melkeinpä mitä tahansa, jos nyt ei kuitenkaan pieniä kiviä.

Muunneltavuus onkin smoothien paras puoli. Se mukautuu hyvin siihen, mitä kulloinkin on tarjolla. Itse olen innostunut hedelmien ja kasvisten sekoittamisesta, sillä näin juomasta ei tule kohtuuttoman makea.

Smoothie tuntuu antavan hyvät eväät päivään. On kiistatonta, että erilaisilla hedelmillä ja vihanneksilla on terveysvaikutuksia – ne antavat vitamiineja, antioksidantteja, kuituja, joita kehomme pystyy tehokkaasti käyttämään.

Olen käyttänyt lähes poikkeuksetta pohjana banaania. Sen lisäksi olen tilanteen mukaan pilkkonut joukkoon omenaa, persikkaa, nektariinia, meloonia, ananasta, mustikkaa, puolukkaa, mansikkaa.

Vihanneksista tehosekoittimeen ovat tiensä löytäneet parsakaali, valkokaali, varsiselleri, porkkana, kurkku, pinaatti ja tuore inkivääri. Parsakaalista voi käyttää kukintojen lisäksi myös varren, eikä sitä tarvitse edes kuoria. Inkivääri antaa todella hienon, pikantin makulisän.

Nesteenä olen käyttänyt erilaisia tuoremehuja, appelsiinimehua, omenamehua, karpalomehua. Sekaan on laitettu jugurttia ja puhtikauraa. Puhtikaura toimii tässä erinomaisesti nesteenä. Olen sekoittanut kauran ensin veteen ja lisännyt sitten joukkoon.

Kuten huomaatte, rajana on vain mielikuvitus ja sekoituskannun koko. Ainoa huono puoli on, että vihanneksia ja hedelmiä sekoitettaessa smoothiesta tulee aika epämääräisen väristä. Mutta se ei haittaa, kun tietää itse, mitä sinne on sekoittanut.

Tosi hauskan lisän smoothielle antaa mysli, joka lisätään valmiin seoksen päälle. Sen rapeus antaa hienon suutuntuman.

Parin hengen smoothie syntyy näin:

1 banaani

1 omena

Tuoretta ananasta

1 porkkana

Parsakaalia

Kourallinen pinaattia

1 varsisellerin varsi

Pieni pala tuoretta inkivääriä

2 dl nestettä, esim. tuoremehua

Paloittele ainekset sekoituskannuun. Kuori inkivääri ja paloittele sekaan. Lisää neste. Surauta parikymmentä sekuntia ja juoma on valmis.

Kuten sanottu, tämä on vain viitteellinen ohje. Smoothie neuvoo tekijäänsä. Kannattaa kokeilla eri aineksia rohkeasti, sillä yllättävän monet maut sopivat keskenään hyvin yhteen. Vaikka esimerkiksi parsakaali ei tuoreena maistu oikein miltään, sekään ei haittaa yhtään.

Myös erilaiset yrtit sopivat erittäin hyvin mukaan.

Olemme nauttineet smoothien varhaisaamiaisena. On hyvä antaa siinä olevien ainesten sellaisenaan imeytyä ruoansulatukseen. Sitä paitsi smoothie on yllättävänkin ruokaisaa. Sillä jaksaa hyvin lounaaseen saakka.

No, ehkä kahvia tarvitaan seurana, että silmät aukeavat.

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *