Vahva suositus: musiikkia kuuntelemaan Heinävedelle tai Porvooseen

Suomen kesään mahtuu niin paljon tapahtumia, että osa niistä menee väkisin päällekkäin. Mutta kun maantieteellistä etäisyyttä on riittävästi, vain aniharva joutuu tekemään hankalaa valintaa tapahtumien kesken.
Itselläni sattuu olemaan yksi tällainen hankala aikatauluongelma. Suvisoitto Porvoossa ja Heinäveden musiikkipäivät sattuvat joka kesä juuri samoille päiville. No, myös Mikkelin musiikkijuhlat sattuvat samaan ajankohtaan, joten valinnanvaraa on.
Heinävedelle minua vetää sukumme kesäpaikka.
Korkean mäen päällä, kirkonkylän kupeessa oleva suuri, kaunis puukirkkokin on lapsuuteni kotikirkko, joten Heinäveden konserteissa on aina kotiinpaluun tuntua.
Viime kesänä Heinävesi oli yksi harvoista Sibeliuksen juhlavuoden tapahtumista, joissa soitettiin kaikki sinfoniat. Kokemus oli järisyttävä.
Heinävesi poikkeaa myös siinä suhteessa monista musiikkijuhlista, että suuren kirkon täyttää musiikilla täysimittainen sinfoniaorkesteri, nuorista soittajista koostuva Helsinki Sinfonietta, jonka taiteellinen johtaja Erkki Lasonpalo on myös musiikkijuhlien taiteellinen johtaja.
Heinävedellä kuullaan nyt Sibeliuksen varjoonsa jättämiä aikalaissäveltäjiä, kuten Leevi Madetojaa ja Erkki Melartinia, jonka harvoin esitetty sinfonia nro 4 ”Kesäsinfonia” kuullaan avajaiskonsertissa keskiviikkona 29. 6. Sinfonian hitaassa osassa on mukana naissolisti ja naistertsetti tuomassa hienoja sävyjä ja viimeisessä osassa kaikuvat Suvivirren sävelet.
Torstaina kuullaan Jorma Panulan Peltomiehen rukous säveltäjän itsensä johtamana ja Juha Kotilaisen laulamana.
Perjantai on Olli Mustosen ilta. Ohjelmassa on Mustosen triptyykki, Mozartia ja Tsaikovskia.
Sunnuntain päätöskonsertissa Jaakko Ryhänen esittää ooppera-aarioita, joiden lisäksi kuullaan Dvorakin sinfonia nro 9 ”Uudesta maailmasta”.
www.heinavedenmusiikkijuhlat.fi
Suvisoitto Porvoossa järjestetään jo 31. kerran. Tänä vuonna ohjelmistosta vastaa Dima Slobodeniouk, joka aloittaa syksyllä Sinfonia Lahden ylikapellimestarina.
Ohjelmistovalinnoillaan Slobodeniouk yrittää pysäyttää meidät hetkeksi, hellittää kiireestä teemalla ”Just be”. Kiire ajaa meitä katsomaan yhä kapeammin samalla lailla kuin nopeuden kasvaessa auton ajajan on keskityttävä yhä enemmän tuijottamaan tietä. Hitaus tai pysähtyminen vasta avaavat meidät näkemään sen, mitä ympärillämme on.
Suvisoitto on Avanti -orkesterin musiikkitapahtuma, jossa on aina ennakkoluulottomasti yhdistelty erilaisia musiikkigenrejä sekä vanhempaa ja oman aikamme musiikkia.
Suvisoitto saattaa vaatia kuulijalta annoksen ennakkoluulottomuutta, joka sitten palkitaan oivaltamisen ilolla.
Suvisoiton moderneja säveltäjänimiä ovat Jörg Widmann, Sebastian Fagerlund, Perttu Haapanen ja Michael Hersch. Mutta koska konsertit ovat sekoitus uutta ja vanhaa, mukana on myös Beethovenia, Brahmsia, Mozartia ja Bartokia.
www.avantimusic.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *