Tämä resepti on niin yksinkertainen, että mietin, ilkeääkö siitä edes kirjoittaa. Kun kuitenkin kävin napsimassa salaatti jääkaapista, mikä ei oikeasti tapoihini kuulu, vakuutuin siitä, että tämä herkku kannattaa jakaa.
Kukkakaalihan on vähän hankalan kasviksen maineessa, kun siitä keitettynä tulee tosi helposti ylikypsä ja epämiellyttävän makuinen. Hieman raa’aksi keitetty ja homejuustolla gratinoitu kukkakaali on hyvää, mutta ainakin näin kesällä tämä on nopeampi, vaivattomampi ja herkullisempi tapa nauttia kukkakaalia.
1 kukkakaali
2 kevätsipulia varsineen
1 dl oliiviöljyä
1 sitruuna
2 valkosipulinkynttä
sokeria
suolaa
mustapippuria
Tehdään ensin kastike. Kaada kulhoon oliiviöljy, puserra sitruunan mehu joukkoon, puserra valkosipulinkynnet joukkoon, lisää teelusikallinen sokeria tai mieluummin ruokosokeria, ripaus suolaa ja muutama kierros mustapippuria myllystä. Sekoita, kunnes sokeri ja suola ovat liuenneet. Kun rullaat muutaman kerran sitruunaa kädellä pöytää vasten, mehu irtoaa paljon helpommin.
Poista kukkakaalista lehdet ja kantaa niin paljon kuin pystyt. Halkaise kukkakaali pariin kolmeen osaan niin, että siivuista ei tule liian suuria. Leikkaa kukkakaali mahdollisimman ohuiksi siivuiksi. Nosta kastikkeen joukkoon. Leikkaa kevätsipulit ohuiksi siivuiksi. Lisää joukkoon ja sekoita.
Anna vetäytyä jääkaapissa vähintään tunnin verran. Salaatti vain paranee, kun se saa maustua yön yli.
Kukkakaalisalaatti on mainio ruokalaji salaattipöydässä, grillatun lihan lisäkkeenä tai ihan vain sellaisenaankin, kun ei halua syödä mitään raskaampaa.